Ik baseer mijn adviezen op de Ayurveda

Wellicht heeft u wel eens hierover gehoord en anders kunt je er hieronder meer informatie over vinden. 
Omdat de Ayurveda zo oud is heeft het een hele solide basis en wordt het in India nog steeds toegepast als geneeskunde. 
Het bezit een schat aan kennis over de natuur en over de mens.

Wat is Ayurveda?

Ayurveda is de kennis van de natuur en heeft de natuurlijke zelf genezende kracht van het lichaam en de geest als uitgangspunt. 


Het heeft als doel balans te brengen in lichaam, geest, ziel, omgeving en zelfs het levenspad van een mens.  


Ayurveda betekent letterlijk levens-kennis: Ayur-Leven, Veda-kennis. Het ziet een mens als deel van het universum en alles wat er in ons leven gebeurt heeft effect op onze balans en dus op ons welzijn. Kennis van onze eigen natuur en hoe we daar in harmonie mee omgaan is de basis van een goede gezondheid en een gelukkig leven. 


Ayurveda leert ons te groeien en in contact komen met onze oorspronkelijke wijsheid. 


Kort gezegd: Ayurveda gaat over gezond zijn en gelukkig leven.  

ayurveda balans natuurlijk
Waar ligt de oorsprong?

De eerste teksten over Ayurveda dateren van ver voor onze jaartelling en het is waarschijnlijk nog veel ouder dan dat omdat daarvoor de kennis mondeling doorgegeven werd. 

Daarom is het onbekend hoe oud Ayurveda werkelijk is. Wel is bekend dat het zijn wortels heeft in het deel van de wereld wat nu India en Pakistan heet en dat er vele mythologische voorstellingen zijn gemaakt over het ontstaan van Ayurveda. 


In India is deze kennis bewaard gebleven en wordt het naast de Westerse geneeskunde gebruikt. In het westen wint het steeds meer aan populariteit net als andere oosterse kennis zoals b.v. Yoga.

Hoe werkt Ayurveda?

Ayurveda geeft een model voor de natuur die we kunnen gebruiken om onszelf weer in balans te brengen en te houden. 


Ayurveda benadert de wereld vanuit kwaliteiten die we kunnen waarnemen. Iedereen heeft die kwaliteiten in zich, in bepaalde verhoudingen. Wanneer u te veel of te weinig van een kwaliteit hebben raak je uit balans en wordt je ziek en ongelukkig. 


Je komt weer in balans door de kwaliteiten die je mist toe te voegen of degene die je te veel hebt te verminderen. Een verzameling van deze kwaliteiten noemen we een Dosha, een term die veel gebruikt wordt in de Ayurveda. 


Ayurveda maakt geen onderscheid tussen lichaam en geest. Lichaam en geest beïnvloeden elkaar dus als het lichaam uit balans is dan ben je geestelijk ook uit evenwicht en visa versa. 


Alle remedies binnen de Ayurveda zijn er op gericht om de natuurlijke herstellende kracht van het lichaam en geest aan te spreken. Het lichaam en de geest komen in balans. Daarom is er geen afhankelijkheid van middelen. Het lichaam leert zelf het evenwicht weer te vinden en kan dan op eigen kracht verder.  

Dosha mahabhuta elementen ayurveda
De Dosha en Mahabutha

Ayurveda: voeding en leefstijl

gezond eten gebalanceerd eten natuurlijk

Voeding, kruiden en leefstijl worden door de Ayurveda gezien als een van de belangrijkste basis van een gezond leven. 


Voeding wordt omgezet in cellen en stoffen voor het lichaam. Als je eten niet goed van kwaliteit is of niet bij je past dan kan dat ook niet omgezet worden in de voedingsstoffen die jouw lichaam en geest nodig heeft. 


Daarom is goede, passende voeding- en leefstijl essentieel.© Copyright 2016 - gezondmetayurveda.nl