Blog 

Kruiden, de juwelen van de maaltijd

Als iemand bij me komt voor een adviesgesprek raad ik altijd kruiden aan waarmee de voeding bereidt kan worden. Kruiden zie ik als de juwelen van de maaltijd en ik vind het heel leuk om ze voor te schrijven. Ik weet n.l. dat ze niet alleen de gezondheid bevorderen, ze maken het eten ook nog eens heel erg lekker.

Kruiden worden meestal gezien als smaakmakers maar ze zijn veel meer dan dat. Ze oefenen ook invloed uit op je lijf en je geest (via de Dosha's) en dat is goed om rekening mee te houden. Een van de belangrijkste algemene effecten van kruiden is de bevordering van de spijsvertering. Bijna elk kruid zorgt ervoor dat de vertering van het voedsel beter gaat. Daarnaast hebben veel kruiden het effect dat ze de eetlust opwekken als was het maar de de heerlijke geur die ze verspreiden bij het koken. En het speeksel in de mond is de eerste fase van de vertering. En een goede spijsvertering is een voorwaarde voor een goede gezondheid volgens de Ayurveda dus specerijen zijn daarin essentieel.
Kruiden als heerlijke, gezonde basis
Mijn kruidenbasis voor een doorsnee maaltijd bestaat uit: Bruin mosterdzaad, komijnzaad, verse gember , kurkuma, asafoetida en koriander. Daarnaast gebruik ik afhankelijk van mijn eigen interne (on)balans ook andere kruiden maar de bovenstaande kruiden komen in 90% van mijn maaltijden terug. Ik bak ze allemaal even in de olie en dan doe ik de rest van de ingrediënten er bij.
Elk van deze kruiden heeft zijn eigen kwaliteiten en op mijn Facebook pagina plaats ik met regelmatig een bericht over de werking van verschillende kruiden dus volg me daar als je meer wilt weten ;).
Ayurvedisch gezien heeft elk kruid ook een effect natuurlijk. Komijn is bijvoorbeeld goed om alle drie de Dosha's in balans te brengen terwijl selderzaad specifiek Vata verlaagd. Koriander is bijvoorbeeld weer goed als Pitta te hoog is bij je. Voor een hoge Kapha is fenegriek juist weer een fijn kruid. Zo kun je inspelen op je dagelijkse balans en ook daar zijn kruiden ideaal voor. Je kan een maaltijd afstemmen op je eigen Dosha behoefte van het moment door kruiden toe te voegen of weg te laten. Even tussen neus en lippen door: voor wie nog niet wat een Dosha is of wie nog geen workshop bij me heeft gevolgd daar over: Dosha's zijn volgens de Ayurveda de energieën die het functioneren van je lichaam en geest bepalen. Zijn ze in balans dan functioneer je optimaal, zijn ze uit balans dan ervaar je ongemakken en wordt je uiteindelijk ziek. Dus het in balans houden van je Dosha's is de basis van gezondheid en voeding speelt daar een belangrijke rol in.
Is het trouwens niet een hemels geschenk dat we met deze heerlijke specerijen niet alleen onze eten heerlijk kunnen maken maar tegelijkertijd ook onze gezondheid ook bevorderen.
Kruiden hebben mijn leven enorm verrijkt want ik ben nogal dol op eten namelijk en de laatste jaren ben ik het koken ook steeds meer gaan waarderen juist omdat ik merk wat voor effect het heeft op mijn gezondheid. Mijn keuken is mijn laboratorium heb ik wel eens gezegd waar ik lekker kan experimenteren met smaken, geuren en het effect op mijzelf.
Ik nodig je van harte uit om dat ook te doen.
 
Ik vind het leuk als je reageert dus voel je vrij om hieronder vragen te stellen of je mening te geven

Geen items gevonden.

Naam: *
Bericht: *
Captcha: *