Het doolhof van diëten en voedingsadviezen


Sinds ik beroepsmatig bezig ben met voeding en leefstijl merk ik op dat veel mensen een mening hebben over voeding. En ook hoe veel mensen bereidt zijn om, gevraagd en ongevraagd, advies te geven over wat je vooral wel en niet moet eten. Laatst liep ik in de supermarkt mijn boodschappen te doen toen ik hoorde dat twee mensen heftig stonden te discussiëren over welk dieet echt het gezondste is.


Natuurlijk probeerde ze elkaar te overtuigen. Dit soort discussie ga ik liever uit de weg omdat ze vaak niet gaat over het oprecht uitwisselen van ervaringen maar meer over gaan over het uiten van een bepaalde overtuiging. Het kan zo zijn dat een dieet een goed resultaat heeft bij de ene persoon maar bij een andere persoon niet. Het menselijk lichaam en geest is zo complex, dat laat zich niet vangen in één vast dieet dat goed zou zijn voor iedereen. 

De invloed van de media

Dat mensen allerlei ideeën hebben over wat gezonde voeding is vind ik heel begrijpelijk. Via allerlei media krijgt u dagelijks informatie op u afgevuurd over het nieuwste afslank dieet, de laatste wetenschappelijke ontdekkingen en de gezondste voedingsgewoonten van bekende personen. 


Van Raw food, naar Atkins, superfoods, detox-kuren en Paleodiëten. Ayurveda wordt ook vaak als mode woord gebruikt, als een 'nieuwe' trend. En er zal ongetwijfeld een bron van waarheid zitten in al deze methoden en onderzoeken. Maar wat kiest u als u een gezonde leefstijl wilt terwijl het aanbod zo groot is? Hoe weet u wat gezond is voor u en wat niet? Zeker als informatie elkaar tegen spreekt. Zijn verzadigde vetten goed of niet? Of zijn het juist de suikers die ik zou moeten mijden? En hoe zit het met glüten? Het kan erg verwarrend zijn.

Vertrouw op uzelf en gebruik uw gezond verstand

Dus hoe kiest u een leefstijl en voeding bij u past? Ik kan u vanuit mijn eigen perspectief wat advies en tips geven over waar u op kunt letten.  


Ten eerste: neem alle reclameboodschappen en meningen met een flinke korrel zout. Er spelen zo veel belangen mee: producten moeten worden verkocht en ego's moeten worden gestreeld. Ook als er gewezen wordt naar 'wetenschappelijk bewezen' resultaten wees dan kritisch. Het ene wetenschappelijk onderzoek is het andere niet. Is het onderzoek op een goede manier uitgevoerd? Is het uitgevoerd op mensen of dieren? Is het uitgevoerd op 10 personen of op 100.000? Dat is een  groot verschil. Maar deze informatie wordt meestal dat niet vermeld. Resultaten worden klakkeloos overgenomen op zoek naar een headline of een salespitch.


Een mooi voorbeeld van een bewust verkeerd uitgevoerd onderzoek dat over werd genomen door vele media kunt u hier vinden: Van chocola val je sneller af! 


Wees kritisch, doe zelf onderzoek. Lees over het onderwerp, ga na hoe ze de gezondheidseffecten van het dieet onderbouwen en of het voor u klopt. Kunt u volgen wat er uitgelegd wordt? Raadpleeg verschillende bronnen, het liefst onafhankelijke. Misschien zijn er mensen die u kent die de methode volgen? Vraag hen om hun ervaringen. En als een methode u aanspreekt dan probeert u het uit voor een maand of drie. Kijk hoe u zich daarna voelt. Bent u afgevallen? Voelt u zich fit? Is uw ontlasting beter geworden? 


Na drie maanden ervaart u meestal wel resultaten, dan hebben uw lichaam en geest kunnen wennen aan uw nieuwe voeding en leefpatroon. En als u niet of te weinig effecten ervaart dan stopt u er mee. Kennelijk werkte deze methode niet voor u of als u wel positieve resultaten ervaart dan gaat u er mee door. Neem er de tijd voor het gaat immers over uw gezondheid.

Nu zult u misschien denken: wanneer begint hij nou over Ayurveda? Graag zou ik u vertellen over het nut van Ayurveda en alle voordelen die het geeft maar daar ga ik het nu niet over hebben. Ik vind het belangrijker dat mensen een bewuste keus maken voor zichzelf en daar wilde ik nu over schrijven. Ayurveda komt in andere blogs nog veelvuldig aan de orde :).   

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang het gratis receptenboek;
Ayurveda; De recepten en de seizoenen

Ik breng 1 á 2 keer per maand een nieuwsbrief uit met daarin een recept,
een blog of tips en ik hou je via deze weg op de hoogte van aankomende seminars en consultatie dagen.

Omdat het een groot bestand is (55MB) krijg je van mij binnen een week een WE-transfer link toegestuurd waarmee je het kunt downloaden. Het kan zijn dat het in je SPAM-folder belandt dus check dat eerst als je niets ontvangt. 
 
Ik vind het leuk als je reageert dus voel je vrij om hieronder vragen te stellen of je mening te geven

Geen items gevonden.

Naam: *
Bericht: *
Captcha: *