Warm (gezond) lunchen, is niet zo moeilijk als je denkt

Heel vaak geef ik het advies aan mensen om de warme hoofdmaaltijd tussen de middag te nemen. Dus net andersom dan we gewend zijn: wat we nu vaak als avondmaal nemen eet kun je beter tussen de middag eten. Afgezien van het feit dat daar goede redenen voor zijn (zo meer hierover) stuit dit advies vaak op wat weerstand. 
Dat kan ik me best voorstellen want het is anders dan de meeste mensen gewend zijn en onze samenleving is er niet echt op ingesteld om tussen de middag de warme hoofdmaaltijd te genieten. De meeste mensen eten hun lunch op werk en dan heb je vaak niet de gelegenheid om uitgebrieid te eten. Vaak moet dan de standaard boterham volstaan wat niet ideaal is voor je gezondheid. Maar echt moeilijk hoeft het niet te zijn om tussen de middag warm te eten. Net zoals met veel dingen vraagt het alleen een aanpassing (wat lastig kan zijn ik weet het) maar de voordelen er van wegen echt op tegen de moeite die je ervoor moet doen. 

Waarom tussen de middag warm eten?


Zoals ik al schreef hier is een reden voor. Tussen de middag is de natuur het meest actief en ook je spijsvertering werk dan het beste( aangezien je zelf een stukje natuur bent). De kans dat je voeding wordt beter verteerd op dit tijdstip. In tegenstelling: s'avonds neemt de activiteit af in de natuur en gaat ons lichaam zich voorbereiden op de nacht. 

Dat merkt je spijsvertering ook. Grote maaltijden die nu genomen worden verteren minder goed en dit wordt in de Ayurveda gezien als een veroorzaker van ongemakken en problemen met de gezondheid. Je raakt erdoor uit balans. Ook heb je de energie uit de maaltijd juist in de middag nodig. In de avond doe je toch vaak niet zo veel meer dus waarom zou je dan veel eten? Daarom kun je beter de grootste maaltijd tussen de middag eten en s'avonds een lichte maaltijd dan slaap je ook beter. Echt probeer het eens uit, je zult het verschil merken. 

Er is meer mogelijk dan je denkt


Ik begrijp dat onze samenleving en niet echt op ingericht is om tussen de middag warm en uitgebreid te eten. Veel mensen eten op werk en daar krijgen ze misschien een half uurtje om de lunch naar binnen te werken. Als je geluk hebt dan is een een cafetaria waar je iets warms kan krijgen maar meestal is de lunch beperkt tot een boterham. Lekker makkelijk en snel. Maar dus minder gezond. Vroeger was het veel normaler dat mensen naar huis gingen om warm te eten tussen de middag. Maar mensen werkten dichter bij huis en het leeftempo lag een stuk lager. Wat kun je dan wel doen? Er is meer mogelijk dan je denkt.

Een mooie oplossing is een thermos-voedsel container. De naam zegt het al: het is net een thermosfles alleen dan voor voedsel. Ideaal om een soep of een stoofpotje in te doen en makkelijk om mee te nemen naar je werk. Ze zijn er in allerlei variaties en prijsklassen en gewoon aan te schaffen via bv bol.com of de kampeerwinkel.

Het grootste probleem is dan natuurlijk wanneer maak je je lunch dan klaar? Deze verandering is meestal het lastigste want het vraagt je om je leefstijl ook aan te passen. Ik zal je vertellen hoe ik het doe. Ter info: ik heb naast mijn bedrijf ook een gewone baan en ik zit dus met hetzelfde probleem als waar jij misschien mee zit. 


Laat in de middag maak ik mijn avond eten klaar wat meestal bestaat uit een lichte maaltijd een soep b.v. Op dat moment maak ik meteen mijn lunch voor de volgende dag klaar. Dat kan heel goed parallel en soms als ik geen zin heb dan maak ik van mijn avondmaal meteen mijn lunch. met andere woorden: ik maak meer van mijn avondmaal een gedeelte eet ik op en de rest gaat de koelkast in voor de volgende dag. Voor ik naar werk ga eet ik een warm ontbijt, meestal havermout of zoiets. Terwijl ik mijn ontbijt maak haal ik mijn lunch uit de koelkast, warm ik het op en stop ik het in de thermos-container. Klaar is Kees (David in dit geval). Al met al heeft het me niet (veel) meer tijd gekost.


Uiteraard zijn er meerdere manieren hoe je dit aan kan pakken. Een alternatief voor mensen voor wie deze stap nog te groot is om b.v. het brood te roosteren of een soepje mee te nemen in een thermosfles. Mijn punt is dat het heel goed mogelijk is en veel makkelijker is dan je denkt. Meestal zit het probleem tussen de oren omdat het anders is dan we gewend zijn en het iets anders van je vraagt dan normaal en je soms wat creatief moet zijn. En tja, verandering daar houden we ontzettend van (nee dus :). Besef dat dat menselijk is en dat alle verandering tijd kost en soms een beetje pijnlijk kan aanvoelen. Maar als je eenmaal verandert bent dan is het je gewoonte weer en weet je niet meer beter.
Wat eet jij als lunch en denk je dat het in jou situatie mogelijk is om tussen de middag warm te eten?  

Geen items gevonden.

Je kunt hieronder je mening laten horen. Ik ben erg benieuwd.
Naam: *
Bericht: *
Captcha: *