Hellofresh gerecht 1

Vijf dankbare momenten per dag


Mentale/emotionele gezondheid is net zo belangrijk als fysieke gezondheid en net zoals je de fysieke gezondheid kunt onderhouden door gezond te eten en lichaamsbeweging te doen zijn er ook best practices voor de mentale en emotionele gezondheid.

Jaren geleden heb ik een oefening geleerd die heel goed werkt om positieve gedachten en gevoelens op te roepen. Ik heb er zelf veel aan gehad, vooral in tijden dat het minder goed met me ging en deze oefening wil ik graag met je delen.

Het idee is eenvoudig; dagelijks naar het einde van de dag toe neem je een moment om even stil te staan bij wat er op de dag gebeurt is en wat je hebt ervaren. Zoek nu een aantal momenten uit waar je van genoten hebt of waar je, je dankbaar voor voelde. Ik probeer er altijd vijf te vinden want dan moet ik er echt even over nadenken.

Die moment kunnen heel iets kleins zijn b.v. een gesprekje wat je had op het perron, of een moment tijdens een wandeling dat de zon door de wolken brak. Maar het kunnen ook grotere dingen zijn, dat maakt niet uit. Ik heb vaak dat blij ben met dat ik lekker gegeten heb, of laatst was ik blij dat een pakketje wat ik besteld had was aangekomen. Soms was het het feit dat ik een dak boven mijn hoofd had iets waar ik me dankbaar voor kon voelen. Wat het is maakt niets uit, het gaat om het gevoel wat je er bij hebt. Dat positieve gevoel dat je echt even een momentje had van blijheid, geluk of dankbaarheid. Als je vijf van deze momentjes uit de dag hebt geplukt en dat gevoel weer even hebt ervaren dan doet dat wonderen voor je gemoed. Ik raadt je ook aan om ze op te schrijven. Zo koester je deze positieve emoties en gedachten, en hoe je je ook voelde voor deze oefening ik garandeer je dat je je beter voelt.


Even een kleine toelichting die ik wel belangrijk vindt. Het gaat niet om dat je je dankbaar moet voelen om iets. B.v. ‘ik moet mij dankbaar voelen want..’. Het kan best zo zijn dat je echt dankbaar daarvoor bent maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Wees eerlijk naar jezelf en ga echt even kijken wat je ervaart. Het gaat het koesteren en cultiveren van dat gevoel van dankbaarheid en geluk.

Ik wens je veel gelukkige momenten. 

Wil je op de hoogte blijven wanneer ik een nieuwe blog plaats over gezond zijn en gezond blijven?
Volg dan de link hieronder en schrijf je in voor de nieuwsbrief. 
Dan krijg je meteen een gratis receptenboekje.