De spijsvertering, bron van gezondheid en energie

Vaak hebben we het over welke voeding gezond is en wat je beter kunt mijden. Maar zelden hoor ik iemand over hoe je voeding verteerd wordt. Terwijl dit misschien nog wel belangrijker is dan de voeding die je inneemt omdat je nog zo gezond kan eten, als de gezonde voedingsstoffen niet opgenomen worden in je lichaam dan schiet je er nog niets mee op.


Je spijsvertering bestaat uit organen en net als met elk ander orgaan kunnen ze goed werken of niet. Maar gek genoeg hoor ik mensen daar zelden over. Men gaat er kennelijk vanuit dat het gewoon werkt tenzij je er last van hebt zoals bij voedsel allergieën of bij een maag- of darmziekte. Terwijl de werking van de spijsvertering erg kan verschillen van dag tot dag maar ook van persoon tot persoon. 

Hoe weet je dat je spijsvertering goed werkt?


Ideaal gezien ga je één keer per dag naar het toilet voor de ontlasting en het liefst rond dezelfde tijd. Je kan er als het ware je klok op gelijk zetten. Dat is wel zo makkelijk met plannen maken. De ontlasting heeft geen sterke geur en heeft de vorm van een stevige worst maar is niet hard. Vormloos of vloeibaar of in stukjes is niet normaal. De ontlasting gaat ook pijnloos en zonder drukken en blijft ideaal gezien drijven in het water. De kleur kan variëren maar is altijd bruin. De ontlasting geeft ook verlichting, het moet prettig zijn om naar het toilet te gaan, je voelt je erna opgelucht. 

Als het anders is dan dit dan wordt het tijd om aandacht te gaan besteden aan je spijsvertering.

Even tussendoor: als ik het over de spijsvertering praat dan heb ik het over de mond, de maag, de dunne darm en de dikke darm. Elk van deze organen heeft zijn eigen functie in het spijsverteringsproces en kan dus problemen geven. Dat kan zijn door externe oorzaken zoals bacteriën of virussen maar ook door verkeerde voedings- of leefgewoonten en natuurlijk auto immuunziekten.

Klachten met de spijsvertering krijgen gelukkig wel steeds meer aandacht. Denk aan het glüten vrije dieet, de bekendheid van lactose allergie, de ziekte van Cröhn, een spastische colon , Candida, Coeliakie e.a. het zijn geen vreemde ziekten meer. Eén op de vijf Nederlanders heeft last van een ziekte gerelateerd aan de darmen.

En dan heb ik het nog niet gehad over de ongemakken die ook voortkomen uit problemen met de spijsvertering: constipatie, diarree, aambeien, brandend maagzuur, vermoeidheid na het eten, winderigheid. Het zijn condities die vaak als ‘normaal’ worden beschouwd maar dat niet zijn. Het zijn tekenen dat er iets niet lekker zit, het is een signaal van je lichaam. 

Hoe zorg je ervoor dat je spijsvertering goed werkt?


Jammer genoeg is er geen standaard antwoord op. Elk mens is anders dus geen spijsvertering werkt hetzelfde. Daar bedoel ik mee dat de een persoon van nature een sterke snelle spijsvertering heeft terwijl de ander  van nature juist wat meer tijd nodig heeft om een maaltijd te verteren. Het voedingspatroon bij die eerste persoon hoort daarom ook anders te zijn dan bij de tweede persoon.

Belangrijk is dus wel om voeding te kiezen die bij je past en een aantal regels te respecteren vanuit de natuur. In de Ayurveda kent men de dosha’s en op basis daarvan kan men een individuele voedings en leefstijl voorschrijven die bij iemand natuurlijk aanleg past.

Indien de spijsvertering ontregeld is moeten we een aantal dingen doen ten eerste kijken waar de oorzaak ligt van het probleem: is het een voedingsprobleem of ligt het dieper? Zijn weefsels aangetast, welk onbalans in het lichaam of geest verstoord de het spijsverteringsproces? Aan de hand hiervan wordt een behandelplan opgesteld.

Vaak bestaat de behandeling uit een verandering van eetpatroon. Het kan bijvoorbeeld zijn dat iemand tijdelijk een kuurtje doet om de spijsvertering te laten herstellen. De persoon neemt dan een aantal dagen weinig voeding tot zich maar wel voeding die heel voedzaam is en goed gekruid. Dit zorgt er voor dat de spijsvertering minder werk heeft terwijl het ook een boost krijgt (afhankelijk van de situatie worden de kruiden bepaald).

Een mooie metafoor voor de spijsvertering is een haardvuur. Stel je voor: het vuur in de haard zet het hout om in fijn as. Dat lijkt een beetje op wat de spijsvertering doet, het zet de grove voeding om in fijne deeltjes: voedingsstoffen die opgenomen kunnen worden door het lichaam. Als het haardvuur goed brandt dan geeft het hitte (energie) af en wordt het hout goed verbrand. Maar als de omstandigheden van het vuur niet goed zijn b.v.: te veel hout of te weinig hout of te weinig zuurstof dan brand het niet goed meer en kan het uitgaan. Zo kunnen we ook het spijsverterings ’vuur’ bekijken. We gaan het vuur verzorgen door de juiste omstandigheden te creëren d.m.v. juiste (hoeveelheid) voeding en juiste gewoonten. 

Bron van energie


Dit klinkt misschien logisch maar ik zeg het toch maar: je spijsverering is je bron van kracht en energie. Als je het op de westerse manier bekijkt dan heeft het de voedingsstoffen voor je cellen en je lichaamsprocessen. In het oosten kijken ze iets breder en zien ze het ook als de bron van je levensenergie, gezondheid en kracht. Het verteren gaat niet alleen over het verteren van voeding maar ook om het verwerken van gedachten en  emoties. Het zijn processen die aan elkaar gerelateerd zijn. Een goed werkende spijsvertering is een voorwaarde voor een gezond en energiek leven.


Ik had het zonet over een aantal natuurlijk regels die je beter kunt respecteren om van een goede spijsvertering te genieten. Ik zal er een aantal noemen die algemeen toepasbaar zijn:

-  Eet niet voordat de vorige maaltijd verteerd is (wacht 3-5 uur voor de volgende volledige maaltijd). Een snack tussendoor mag wel.

-  Neem de tijd om te eten en eet rustig en het liefst met aandacht voor het eten  (en niet voor de tv of tablet) .

-  Eet tot je 80% vol zit niet meer. De 20% is nodig om de voeding goed te mengen in de maag.

-  Eet de belangrijkste maaltijd tussen de middag want dan werkt de spijsvertering het beste.
Hoe beïnvloed je spijsvertering jouw leven? Ooit bij stil gestaan dat het belangrijk kan zijn? Ik ben benieuwd naar je reactie.

Geen items gevonden.

Laat hier je bericht achter om te reageren
Naam: *
E-mail: *
Bericht: *
© Copyright 2016 - gezondmetayurveda.nl